JASPER SOMSEN ENRICO PIERANUNZI GABRIELE MIRABASSI - TRAVELLER’S WAYS

Artiest info
Website
facebook
Label : Challenge Rec.
Distr. : New Art Int.

De Nederlandse jazz bassist Jasper Somsen maakte al diverse albums met de Italiaanse pianist Enrico Pieranunzi, als duo of zoals hier in trio met klarinettist Gabriele Mirabassi. Op twee na zijn alle composities van zijn hand, de resterende twee zijn een gezamenlijk product van de drie. Over de titel van dit album is er het volgende te lezen in het cd boekje. ”Een melodie die je nog nooit eerder hebt gehoord brengt je terug naar een plaats waar je nog nooit bent geweest. Onmiddellijk, vanaf de eerste noten van Traveller’s Ways , voel je als luisteraar de wonderlijke combinatie van vertrouwdheid en verbazing”.

Op dit fantastische album maken Somsen, Pieranunzi en Mirabassi muziek die voelt als thuiskomen en tezelfdertijd je leidt naar talrijke onbekende bestemmingen die je nooit eerder hebt bezocht. Zoals ook op vorige albums was te horen, klikt de samenwerking tussen Jasper en Enrico als een superieur uurwerk en als toefje op de taart is daar de geweldige klarinettist Gabriele. Ik was al lovend over de vorige samenwerking van Somsen en Pieranunzi met Voyage in Time (zie ook de website van Somsen) en ook dit album is weer van een superieure kwaliteit mede door de aanwezigheid van de topklarinettist Mirabassi, hij speelt net zo mooi als zijn naam klinkt.

Het album gaat van start met “The road less traveled”, een wonderschoon nummer met een intrigerende melodie, zoals op alle composities op dit album is het fantastisch om te horen hoe goed de drie muzikanten elkaar aanvoelen en perfect reageren om tot een superieur samenhangend geheel te komen. Ook in “Twin Flames”, een lieflijk muziekstuk waarin de piano en klarinet elkaar als het ware omarmen in klankrijkdom, is het puur genieten voor de luisteraar. De drie muzikale meesters weten samen een geweldig verhaal neer te zetten dat na ettelijke beluisteringen nooit gaat vervelen maar steeds weer de aandacht opeist en garant staat voor ruim 44 minuten puur muzikaal genieten.

Ik ga niet alle composities bespreken, ze zijn allen van eenzelfde schoonheid en de voortgebrachte klanken vormen een fantastische muzikale synthese. De drie meesters weten samen een geweldig muziek verhaal neer te zetten dat na ettelijke beluisteringen nimmer gaat vervelen, maar steeds weer de aandacht opeist en garant staat voor 44 minuten genieten van een muziekfeest. Ik heb al heel wat albums gerecenseerd van Somsen en Pieranunzi, ik heb ze ook live gezien, Mirabassi ken ik ook van de cd’s op Alfa Music die mij bereiken via Xango, en het moet gezegd het is altijd een genot om deze muzikale reuzen te horen en als mogelijk te zien.

Jan van Leersum